• engsl-SI
  • Iskalec

Novice

Uspešno izveden seminar o učinkovitem upravljanju z energijo za javni sektor

O tem, da je učinkovito upravljanje z energijo ključnega pomena za razogljičenje družbe, pri čemer pa naj bo javni sektor zgled celotni družbi, je tekla beseda na seminarju o Poročanju podatkov energetskega knjigovodstva, ki ga je v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo priredil Borzen, slovenski operater trga z elektriko v sklopu svoje blagovne znamke Trajnostna energija.

Preko 60 udeležencev je na spletnem seminarju prisluhnilo ga. Tini Žumer iz Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo, ki je med drugim povedala, da znaša strošek energije za javni sektor na letni ravni okoli 150 mio EUR, pri tem pa je ocenjeno, da se nekje 10 odstotkov lahko prihrani že zgolj z mehkimi oziroma organizacijskimi ukrepi kot so ugašanje luči, ustrezno prezračevanje prostorov in podobno. Slušatelji so se seznanili z zakonskimi okviri upravljanja z energijo, podrobneje pa tudi s poročanjem podatkov energetskega knjigovodstva v javnem sektorju, ki je skupaj z ustrezno analitiko predstavlja enega izmed stebrov strateškega načrtovanja države na tem področju. 

Slovenija v tem obdobju v svoj pravni red prenaša evropsko zakonodajo, t.i. CEP paket – Čista energija za vse Evropejce, ki podpira tudi uresničevanje zastavljenih ciljev naše države v Nacionalnem energetskem načrtu. Slednji na področju zmanjšanja emisij predvideva kar 36 odstotno znižanje toplogrednih plinov do leta 2030. Poraba energije v stavbah znaša med 35 in 40 odstotki, kar 11 odstotkov pa predstavljajo javne stavbe. Pri teh ima zgolj 24 odstotkov ustrezno izolacija, pri čemer jih hlajenje uporablja 76 odstotkov, le 8 odstotkov pa jih proizvaja lastno elektriko. Očitno je, da je pred javnim sektorjem v segmentu upravljanja z energijo še precej izzivov, ki pa jih lahko presežemo z ustrezno usposobljenim kadrom, investicijami ter nenazadnje dobrim načrtovanjem in poročanjem o energetskem knjigovodstvu.

Vsem zainteresiranim je na voljo podrobnejše gradivo: Upravljanje z energijo v javnem sektorju ter prezentacija seminarja. Vabljeni k branju.

Post a Comment