• engsl-SI
  • Iskalec

Novice

Energetsko obarvano igrišče v Mariboru: na zabaven in poučen način v lepši jutri

  • 6.12.2019 11:32:46

V središču Maribora, natančneje na Trgu svobode, je postavljeno novo energetsko obarvano otroško igrišče, ki otroke in občane seznanja s konceptom obnovljive energije in hkrati spodbuja k bolj trajnostni izrabi energije. V tem družbeno odgovornem projektu sodelujejo Borzen, Dravske elektrarne Maribor in Mestna občina Maribor.
Letošnje leto so Mariborčani na Miklavževo prejeli prav posebno darilo – energetsko obarvano otroško igrišče v središču mesta. Obiskovalci bodo na lastni koži na zabaven način spoznavali, kako lahko prav vsi proizvajamo energijo. Energija je namreč nekaj, kar imamo vsa živa bitja in prav vsi z energijo tudi upravljamo. Zato je prav, da se tega zavedamo, in da je naša raba energije čim bolj učinkovita in povezana z obnovljivimi viri energije. Le tako bomo zmanjšali vplive na okolje in poskrbeli, da bo naš planet v dobri formi tudi za naše zanamce.

Družbeno odgovorni projekt je nastal na pobudo Borzena (slovenski operater trga z elektriko in nosilec blagovne znamke Trajnostna energija), ki je k sodelovanju povabil tudi Dravske elektrarne Maribor (največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov) in Mestno občino Maribor. Partnerje projekta druži njihovo zavedanje o pomembnosti odgovornega odnosa do okolja, vsi pa želijo tudi informirati, ozaveščati in spodbujati k učinkoviti rabi energije in izrabi obnovljivih virov energije na okoljsko najbolj sprejemljiv način.

Ob tem je direktor Borzena, dr. Karlo Peršolja povedal: »Pomembno poslanstvo družbe Borzen je tudi ozaveščanje ter informiranje na področju izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. S tovrstnimi projekti širimo zavedanje, da energija ni samoumevna; ni nam dana, ampak moramo vanjo veliko vložiti. Da energijo pridobivaš s pomočjo obnovljivih virov ter posebej tudi to, da z njo učinkovito ravnaš, je ključno za dobrobit našega okolja. In prav je, da tudi otroci te teme čim prej spoznajo in jih ponotranjijo. Prepričani smo, da bo igrišče poleg zabave, obiskovalcem ponudilo zanimive informacije in jih spodbudilo k razmišljanju o trajnostni energiji.«

Energetsko obarvano igrišče je v prazničnem decembru v okrnjeni izvedbi postavljeno na Trgu svobode v Mariboru, spomladi pa se bodo štirim igralom pridružila še tri igrala in vsa skupaj bodo postavljena na končno lokacijo v središču Maribora, ki pa naj zaenkrat ostane še skrivnost.

Post a Comment